Midagon Company logo
Tillbaka till Bloggen

5 vanliga misstag inom IT-Infrastruktur – Så kan projektledning hjälpa

Även mindre förändringar i IT-infrastrukturen kan vara komplexa och utmanande. Om du inte är medveten om de olika aspekterna som påverkas av projektet kan det få förödande konsekvenser för hela verksamheten. I den här artikeln går vi igenom vanliga misstag i IT-projekt, och vilka förutsättningar projektledaren behöver ha för att vägleda arbetet.

IT-infrastruktur utgör grunden för företagets tekniska funktioner och processer. Den påverkar kritiska delar så som er effektivitet, säkerhet, affärsverksamhet och skalbarhet.  

När en förändring ska göras inom IT-infrastrukturen, måste arbetsgruppen vara medveten om vilka aspekter som berörs av förändringen, redan under implimantionsfasen. Här går vi igenom 5 vanliga misstag som kan inträffa redan under projektfasen, och hur ni kan undvika dem.  

 

5 vanliga misstag som kan inträffa under projektfasen  

1. Underskattad komplexitet 

Ett av de vanligaste misstagen är bristen på noggrann planering. Ofta underskattas projektets omfattning och komplexitet, vilket leder till att viktiga delar som tidsplan, risker och beroenden inte kartläggs ordentligt. Detta leder till felaktiga tidsuppskattningar och oväntade störningar, vilket i sin tur fördröjer leveransen. 

Projektledaren bör få tid att planera och arbeta innan själva projektstarten, för att sätta upp rätt tidsplan, budget och resursplanering.  

  

2. Bristande resursallokering 

Ett annat vanligt problem är att fel resurser planeras in vid fel tidpunkt.  

Risken finns att era medarbetare och andra i teamet blir överbelastade av aktiviteter, då projektaktiviteterna läggs på deras dagliga arbete. En annan risk är att det visar sig saknas specialiserad kompetens för kritiska delar av projektet.  

Detta leder till flaskhalsar, förseningar och ibland till att vissa arbetsuppgifter inte kan utföras inom de givna tidsramarna. 

Se till att tidigt ha en tydlig bild över vilka resurser som faktiskt behövs i projektet och när de ska tas in för att arbetet ska fortgå. 

  

3. Otillräcklig kommunikation och samordning 

Kommunikationsproblem är en av de vanligaste orsakerna till problem. Med många inblandade parter, såsom interna team, externa leverantörer och användare, är risken stor för förväntansgap och informationsbrist. Detta skapar ovilja att ta till sig prioritera förändringen och försena projektets framdrift. 

Se till att föra in regelbundna möten, tydliga rapporteringsrutiner och digitala samarbetsverktyg effektiviserar kommunikationen och skapa en tydlig överblick över projektets framdrift.  

 

4. Riskhantering 

Ett annat vanligt problem är att förbise de risker som finns i projektet. Teknisk osäkerhet, leveransproblem eller plötsliga förändringar i verksamhetens behov kan påverka projektets riktning, tid och budget.  

Genom att lyfta upp och ha en plan för eventuella avvikelser kommer projektet vara mer välrustat.  När ni kontinuerligt och proaktivt identifierar och hanterar risker slipper ni onödiga kostnader och förseningar. 

Skapa en riskplan som regelbundet uppdateras och återrapporteras till styrgruppen. På så sätt kan potentiella problem minimeras och åtgärdas innan dom påverkar projektet. 

  

5. Svårigheter att hantera avgränsningar och förändringar 

Förändringar är nästan oundvikliga i IT-infrastrukturprojekt. Nya krav, förändrad teknik eller uppdaterade säkerhetsstandarder kan uppstå under projektets gång. Ett stort misstag är att inte ha en strukturerad process för att hantera dessa förändringar, vilket kan leda till överbelastning av teamet och förseningar.   

Låt målbilden vara riktlinjen. Ni ska kunna ta till er nödvändiga förändringar och samtidigt kunna avgränsa onödiga krav, för att säkerställa att projektet går i mål. 

 

Lyckade förändringar 

Så hur kan du möta alla dessa utmaningar? 

Att tidigt ta in en projektledare spelar en avgörande roll för att förebygga och hantera problemen. Genom en effektiv projektledning kan du säkerhetsställa att era projekt genomförs smidigt och inom utsatta tids- och budgetramar. 

Säkerställa även att ni har en strukturerad förändringshanteringsprocess där projektens mål uppnås och alla ändringar utvärderas innan de genomförs. Detta innebär att varje förändring analyseras utifrån dess påverkan på projektets tidsplan, kostnad och kvalitet, vilket förhindrar att oväntade förändringar leder till oönskade konsekvenser. 

 

Behöver du hjälp med projektledning för IT-infrastruktur? 

Midagon har erfarna projektledare och ett starkt team bakom för att hjälpa er tackla dom utmaningar ni står inför. Vi hjälper dig att tänkta efter före och driva långsiktiga förändringar.  

Våra skickliga projektledare förstår teknik och etablera en tydlig och realistisk projektplan, där arbetet delas upp i hanterbara delar och tidsramarna är genomtänkta.  

Genom att skapa en resursplan säkerställs att rätt kompetens och verktyg finns tillgängliga när de behövs.   

Det är inte för sent om ni redan börjat, vi har verktyg och erfarenhet för att komma i fas igen.  Våra projektledaren håller ihop alla parter i projektet, vilket säkerställer samordning och minskar risken för informationsbrist.  

 

Kontakta oss

Vill ni vara säkra på att ni undviker kostsamma fallgropar? Ta stöd av objektiva rådgivare, som har erfarenhet att vägleda lyckade T-infrastrukturprojekt. Kontakta oss så kan vi hjälpa er att skapa en projektstrategi anpassad för just er verksamhet. 

Fler blogginlägg