Med de stora volymerna av information och data som dagligen genereras, och den ökade användningen av molntjänster, ökar hotet av cyberattacker. Det är viktigare än någonsin att investera i robusta säkerhetslösningar och säkerställa att kritiska informationstillgångar är skyddade mot obehöriga och hotaktörer.
Hur ska du gå tillväga för att skydda er information? Med stöd av informationsklassningsprocessen kan du tackla utmaningarna och identifiera och tilldela lämpliga nivåer för organisationens informationstillgångar, sätta relevanta krav på hur tillgångarna ska skyddas och vilka säkerhetskontroller som behöver implementeras. I den här artikel går vi igenom steg för steg, hur du kan informationsklassa er information och använda etablerade metoder för att få en robust säkerhetsstrategi.
Men vi börjar från början:
Informationsklassning är processen för att klassificera verksamhetskritiska informationstillgångar i syfte att säkerställa att den informationen skyddas. I ISO 27001 definieras informationsklassning så här: ”Information ska klassas i enlighet med organisationens informationssäkerhetsbehov baserat på konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet, och krav från relevanta intressenter”
Dagligen så hanterar verksamheter stora informationsmängder såsom: kundinformation, fakturaposter, orderhistorik, e-postlistor, användardata i olika mjukvarotjänster, fysiska pärmar och listan kan göras lång.
Men all data är inte lika viktig och vissa delar kräver mer skydd än andra. Känslig och verksamhetskritisk information måste skyddas från säkerhetshot och sårbarheter. Därför är informationsklassning en viktig process. Det hjälper dig att fastställa vilken information behöver särskilt skydd och hur du ska märka och klassificera informationstillgångar.
Med stöd av CIA och informationsklassning kan du skapa en robust säkerhetsstrategi som skyddar er data och säkerställer att informationen är tillgänglig, korrekt och endast tillgänglig för de som har rätt att se den.
CIA-triaden består av tre perspektiv:
1. Konfidentialitet (Confidentiality): Handlar om att säkerställa att informationen är endast tillgänglig för behöriga användare. Informationsklassning bidrar till konfidentialitet genom att identifiera och märka känslig information, vilket gör det möjligt att införa lämpliga åtkomstkontroller och krypteringsmetoder för att skydda information.
2. Integritet (Integrity): Handlar om att säkerställa att informationen är tillgänglig när de behövs av behöriga användare. Informationsklassning hjälper till att identifiera vilka informationstillgångar som är verksamhetskritiska och kräver hög tillgänglighet, vilket gör att organisationer kan implementera säkerhetskontroller som spårar ändringar och verifierar dataintegriteten, vilket skyddar mot avsiktlig och oavsiktlig dataförvärvning.
3. Tillgänglighet (Availability): Handlar om att säkerställa att informationen är tillgänglig när den behövs av behöriga användare. Informationsklassning hjälper till att identifiera vilken data som är verksamhetskritisk och kräver hög tillgänglighet, vilket gör att organisationer kan införa redundans och säkerhetskopieringslösningar för att förhindra dataförluster och driftstopp.
Information kan klassificeras på flera olika sätt. Att klassificera information som strukturerad eller ostrukturerad, påverkar vilka tekniska och organisatoriska lösningar som är bäst för dig att implementera. Det vanligaste sättet att klassificera information är efter dess känslighetsnivå. Informationens känslighet påverkar lösningarna som kommer att användas för att lagra och skydda dem.
1. Offentlig data är information som även kan vara viktig för allmänheten. Med tanke på att denna typ av information tilldelas öppet så kommer den att ha den lägsta nivån av informationsklassning. Det är onödigt att försöka skydda dess användning av obehöriga aktörer. Exempel på offentlig data är:
Namn på företag och medlemmar i deras ledningsgrupp
Pressmeddelanden och reklammaterial
Program och scheman för offentliga evenemang
2. Privat data kräver ett högre skydd av säkerhet än offentlig data. Denna form av information ska inte vara tillgänglig för allmänheten och skyddas vanligtvis med stöd av ett lösenord. Om denna typ av data läcker kan det utgöra en risk för en individ eller en organisation. Exempel på privata data är:
Bankkontonummer
Medicinska journaler
Lösenord och inloggningsuppgifter
3. Intern data inom en organisation ska användas och vara begränsad till dess anställda. Det kan ha olika säkerhetskrav som påverkar vem som kan få åtkomst till vilken information och hur den ska användas. Exempel på intern data är:
Affärsplaner och marknadsstrategier
Anställningsavtal
Interna revisionsrapporter och företagets policydokument.
4. Konfientiell data är information med begränsad åtkomst, där behöriga får tillgång till informationen genom att i första hand autentisera sig. Förlusten av konfidentiell data är skadlig för både individer och organisationer. Exempel på konfidentiell data är:
Juridiska dokument
Ekonomisk information
Affärshemligheter
5. Begränsad data är den mest känsliga informationen i en organisation. Åtkomst till denna data är strängt kontrollerad och ska förhindras från obehörig användning. Den behöver krypteras för ytterligare skydd. Förlusten av denna typ av information kan påverka en organisation eller individer på ett allvarligt sätt. Exempel begränsad data är:
Känsliga personuppgifter
Information som säkrats genom sekretessavtal
Immateriella tillgångar.
Konfidentiell och begränsad data ska ges liknande skyddsnivå. Sammanfattningsvis behöver du, och varje organisation som hanterar data informationsklassa sina informationstillgångar. Dock är det viktigt att notera att alla informationstillgångar inte kräver samma typ av skydd. Därför är det viktigt att få en förståelse för de olika klassningsnivåerna och ta hänsyn till CIA-trianden för att en robust säkerhetsstrategi.
Behöver du hjälp att informationsklassa er data? Ta hjälp av erfarna och oberoende experter. Läs mer här.
Agila metoder har revolutionerat sättet som organisationer hanterar projekt och utvecklar produkter. Ursprungligen framträdde de inom mjukvaruutveckling, men har sedan ...
Läs bloggenVad är en agil leverans? Och hur går det till? I denna artikel förtydligar vi processen genom ett fiktivt kundcase. ...
Läs bloggenI dagens snabbt föränderliga affärsvärld står företag inför ständiga utmaningar när det gäller att anpassa sig till nya krav och ...
Läs bloggen