Hur mäter man resultatet av iterativa processer? I den här artikeln går vi igenom vikten av agila mätvärden och hur du bör arbeta med dem för att få ett bra resultat.
Agila mätvärden är nyckeltal eller indikatorer som används för att bedöma effektiviteten och hälsan hos både enskilda agila team och leveransenheter som består av flera team. Den största skillnade mot mer traditionella ofta statiska mätvärden är att agila mätvärden fokuserar på att mäta framsteg, samarbete och leveransvärde i en iterativ process.
Innan man inför agila mätvärden så behöver man ta reda på vad man tycker är viktigt att mäta. Vill vi mäta produktivitet, team motivation, eller är det kvalitet som är viktigt att få nya insikter om?
Förrutom att veta vad man vill mäta så behöver man veta varför man mäter, dvs vad är syftet med att mäta ett specifikt värde. Vill man ha en högre produktivitet, högre kvalitet och vad är målet?
För att kunna formulera olika typer av mål med mätvärden så behövs en baseline så det finns något att utgå från. Dvs, en nulägesbild så att vi får en god förståelse om vart vi står idag och därefter formulera en realistisk målbild.
Syftet med agila mätvärden är att ge insikter i hur effektivt team och hela leveranskedjor kan leverera ett kundvärde. Det ger både enskilda team och ledning verktyg för att kontinuerligt kunna identifiera problem och optimera processer.
Något av det viktigaste att veta är ju hur kunden upplever den produkt eller tjänst som levereras. Det går att mäta genom tex feedback från kunden.
Den tid det tar från att ett behov identifierats tills dess att behovet har tillgodosetts och levererats till kunden kallas för Lead time. Det är ett viktigt mätvärde då det visar hur snabbt vi kan leverera värde. Lead time utgår från ett kundperspektiv, dvs hela kedjan från att en kund beställer till att kunden faktiskt får det denna har beställt.
Cycle Time är ett annat mått på hur snabbt vi kan leverera värde, men detta mått fokuserar på en specifik uppgift från start till slut. Tex hur snabbt ett team kan producera ett värde.
Velocitet är ett av de mest kända mätvärdena och är ett sätt för agila team att förstå hur mycket teamet kan leverera under en iteration. Detta är ett mätvärde som endast kan användas inom ett team och ge teamet över tid insikter om teamets leveransförmåga.
Mäter antalet defekter i mjukvara under en viss tidsperiod. Detta värde är viktigt för att mäta kvaliten och identifiera behov av förbättringar i processen.
Hur ett team mår och är motiverade är ett annan viktigt mätvärde. När ett team mår bra och känner sig motiverade så ökar det både produktiviteten och kvaliteten. Det är därför viktig att kontinuerligt mäta detta och tidigt kunna se trender för att mitigera när motivationen sjunker.
För att kunna använda agila mätvärden effektivt behöver vi utgå från både hela organisationen och de individuella teamen. Olika team har olika mål och vad som är viktigt för dem att mäta och få insikter i. Dessa kan skilja sig från det helhetsperpektiv som en organisation behöver ha.
Att mäta hur snabbt vi som team eller leveransenhet kan producera ett värde är ett viktigt mått, men det är lika viktigt att mäta vilken kvalitet vi har. Om vi tex har gjort förändringar i processen som gör att vi är 20% snabbare att leverera värde men defect rate går samtidigt upp 100% och custumer satisfaction sjunker 20%, har vi gå förbättrat processen eller gör det att det egentligen tar längre tid då vi behöver lägga mer tid på att hantera defekter samtidigt som kunderna inte är lika nöjda?
På börja arbetet med mätvärden, de ger värde för hela verksamheter. De insikter som team och ledning får från agila mätvärden ger en möjlighet att kunna lära sig och förbättra era processer.
Vill du ha fler tips på hur ni kan utveckla era lean-agila arbetssätt? Ta del av tipsen från våra seniora konsulter som arbetar med organisationer och bolag i hela norden.
Här kan du läsa mer om agila metoder och hur de ökar flexibilitet och effektivitet i projekt: Agila metoder: En väg till effektivitet och flexibilitet.
Agila metoder har revolutionerat sättet som organisationer hanterar projekt och utvecklar produkter. Ursprungligen framträdde de inom mjukvaruutveckling, men har sedan ...
Läs bloggenVad är en agil leverans? Och hur går det till? I denna artikel förtydligar vi processen genom ett fiktivt kundcase. ...
Läs bloggenI dagens snabbt föränderliga affärsvärld står företag inför ständiga utmaningar när det gäller att anpassa sig till nya krav och ...
Läs bloggen